PARKİNSON HASTALIĞI
HAREKET BOZUKLUKLARI MERKEZİ
PARKİNSON HASTALIĞI ve HAREKET BOZUKLUKLARI MERKEZİ
“Nöromodülasyon” adı verilen bu yöntem ile Parkinson, Esansiyel tremor ve Distoni hastalıklarında hastalığın saatini geri almak ve yaşama yeniden “merhaba” demek mümkün.
Tüm tedavi ve pil programlama süreçleri 2000’den fazla hareket bozukluğu cerrahisi, 1450’yi geçen beyin pili takılması ameliyatı deneyimi ve 30 yılı aşkın klinik tecrübeye sahip Doç. Dr. Ali ZIRH ve hareket bozukluğu alanında uzman nöroloji kadrosu tarafından yapılmaktadır.
Formu Doldurun Sizi Arayalım
+1450
Beyin Pili Ameliyatı
+2000
Hareket Bozukluğu Tedavisi
+30
Yıllık Deneyim
Doç. Dr. Ali Zırh, Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki çalışmaları da dahil olmak üzere fonksiyonel nöroşirürji alanında 30 yılı aşkın klinik ve cerrahi deneyimiyle hareket bozuklukları için 2000'den fazla ameliyat ve 1450'den fazla DBS prosedürü gerçekleştirmiştir. Bu başarıları onu Türkiye'de hareket bozuklukları cerrahisinin önde gelen ismi haline getirmiş ve merkezinin Uluslararası Eğitim ve Referans Merkezi olmasına yardımcı olmuştur. 1960 yılında Ankara'da doğdu, Hacettepe Üniversitesi'nden mezun oldu ve 1994 yılında beyin cerrahı oldu. ABD'den döndüğü 1997 yılından bu yana VKV Amerikan Hastanesi'nde ileri DBS ameliyatları gerçekleştirmekte ve uluslararası bilimsel etkinliklerle alana katkı sağlamaya devam etmektedir.
Derin beyin stimülasyonu (DBS) ameliyatı Parkinson, distoni ve tremor gibi hareket bozuklukları için çığır açan bir tedavi yöntemidir. Türkiye'de Doç. Dr. Ali Zırh, binlerce hastaya umut veren ve DBS tedavisinin standartlarını uluslararası seviyelere yükselten öncü bir isim olarak öne çıkıyor. İleri teknoloji ve engin deneyimiyle, yaşam kalitesini artıran bu nöroşirürji prosedürünü Türkiye'de başarıyla uygulayarak ülkeyi bu alanda tanınmış bir merkez haline getirmiştir.
and raising the standards of DBS treatment to international levels. With advanced technology and vast experience, he successfully performs this life-enhancing neurosurgical procedure in Turkey, making the country a recognized center in the field.
Deep brain stimulation (DBS) surgery is a groundbreaking treatment for movement disorders such as Parkinson’s, dystonia, and tremor. In Turkey, Assoc. Prof. Dr. Ali Zırh stands as a pioneering figure, bringing hope to thousands of patients
Beyin Pili Hastaların Yaşamında Neleri Değiştiriyor?
Parkinson hastalığı bulunan hastamız beyin pili tedavisi hakkındaki deneyimlerini aktarıyor, Doç. Dr. Ali Zırh cevaplıyor.
Doç. Dr. Ali Zırh, Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki çalışmaları da dahil olmak üzere fonksiyonel nöroşirürji alanında 30 yılı aşkın klinik ve cerrahi deneyimiyle hareket bozuklukları için 1900'den fazla ameliyat ve 1400'den fazla DBS prosedürü gerçekleştirmiştir.
Deep brain stimulation (DBS) surgery is a groundbreaking treatment for movement disorders such as Parkinson’s, dystonia, and tremor. In Turkey, Assoc. Prof. Dr. Ali Zırh stands as a pioneering figure, bringing hope to thousands of patients and raising the standards of DBS treatment to international levels. With advanced technology and vast experience, he successfully performs this life-enhancing neurosurgical procedure in Turkey, making the country a recognized center in the field.
Bu başarıları onu Türkiye'de hareket bozuklukları cerrahisinin önde gelen ismi haline getirmiş ve merkezinin Uluslararası Eğitim ve Referans Merkezi olmasına yardımcı olmuştur. 1960 yılında Ankara'da doğdu, Hacettepe Üniversitesi'nden mezun oldu ve 1994 yılında beyin cerrahı oldu. ABD'den döndüğü 1997 yılından bu yana VKV Amerikan Hastanesi'nde ileri DBS ameliyatları gerçekleştirmekte ve uluslararası bilimsel etkinliklerle alana katkı sağlamaya devam etmektedir.
Beyin pili, beynin içerisine yerleştirilen iki ince elektrot, bu elektrotları esas pil cihazına bağlayan iki uzatma kablosu ve göğüste cilt altına yerleştirilen pilin gövdesi olmak üzere üç parçadan oluşan bir sistemdir. Bu sistem, Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) yöntemiyle belirli beyin bölgelerine sürekli elektrik sinyalleri göndererek anormal sinyalleri düzenler ve nörolojik hastalıkların semptomlarını kontrol altına almayı amaçlar.
‘’Nöromodülasyon’’ adı verilen bu tedavi yöntemi ile tıbbi tedaviye yeterli yanıt vermeyen başta Parkinson hastalığı olmak üzere, Esansiyel tremor denilen titreme olguları ve aşırı vücut kasılmalarının meydana geldiği Distoni olgularında başarı ile uygulanmaktadır.
Bu ameliyatlar lokal anestezi ile hastanın bilinci açık şekilde, hastanın başına bir çerçeve takılarak "konuşa konuşa ameliyat’’ prensibiyle yaklaşık 3-3.5 saat gibi bir sürede gerçekleşmektedir. Hastalar ameliyat sırasında birkaç adet uyuşturucu iğnenin ağrısından başka ağrı ya da acı duymazlar. Ameliyatın son aşamasında uzatma kabloları ve pil takılması sırasında yaklaşık yarım saatlik bir sürede hastalar genel anestezi ile uyutulmaktadır.
Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde dışarıdan şarj edilebilen ve 20-25 yıla kadar ömrü olan piller kullanılmaktadır. Bu gelişmeler sayesinde bir yandan tedavideki başarı oranları artarken, diğer yandan uzunca bir süre pil değişimine ihtiyaç kalmamaktadır.Dışarıdan şarj edilemeyen pillerde ise batarya ömrü süresi Parkinson hastalarında 4 ile 6 sene; Distoni hastalarında 2 ile 4 sene arasındadır.
Parkinson hastalığı bulunan herkes beyin pili tedavisine uygun mudur?
Alanında uzman hekimimiz Doç. Dr. Ali ZIRH cevaplıyor.
PARMER
Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozukluklarında Türkiye’nin Öncü Merkezi
Medipol Sağlık Grubu’nun uzmanlığı ve yenilikçi yaklaşımıyla hizmet veren PARMER Türkiye’nin bu alandaki en kapsamlı ve donanımlı sağlık kuruluşlarından biridir. Parkinson hastalığı ve diğer hareket bozuklukları ile mücadelede hem tanı hem de tedavi süreçlerinde öncü teknolojiler ve multidisipliner bir uzman ekiple fark yaratıyor.
Hastalar İçin Bir Umut Kapısı
Parkinson hastalığı ve hareket bozuklukları, hem bireyin hem de yakın çevresinin yaşam kalitesini derinden etkileyebilir. İşte bu noktada PARMER, hastalar için bir umut kapısı olarak öne çıkıyor. Medipol Sağlık Grubu’nun uluslararası standartlarda sunduğu sağlık hizmetleriyle bütünleşen merkez, tedavi süreçlerini hem bilimsel hem de insani bir yaklaşımla ele alıyor.
Hayat Kalitesini Artıran Bir Çözüm Ortağı
PARMER, hastalığı yalnızca bir sağlık sorunu olarak değil, bireylerin yaşam kalitesini artırılması gereken bir alan olarak değerlendirir. Bu doğrultuda, hem tedavi süreçlerinde hem de rehabilitasyon aşamalarında hastaların bireysel ihtiyaçlarını dikkate alır.
Medipol Güvencesiyle Öncü Bir Hizmet
PARMER, Medipol Sağlık Grubu’nun güvenilir altyapısı ve uluslararası standartlardaki hizmet kalitesiyle Parkinson hastalığı ve hareket bozuklukları alanında fark yaratmaktadır. Türkiye’deki en modern sağlık merkezlerinden biri olan PARMER, bilgi, teknoloji ve insan odaklı sağlık hizmetlerini aynı çatı altında buluşturur.Eğer siz veya sevdikleriniz Parkinson hastalığı veya hareket bozukluklarıyla mücadele ediyorsanız, PARMER sizin yanınızda. Hayatı daha özgürce yaşamak için doğru adres.
(MRgFUS)
Titreme hastalığı tedavisinde ameliyatsız, ağrısız ve hızlı bir çözüm sunan MRgFUS, cerrahi müdahale gerektirmeyen, güvenli ve ileri teknoloji kullanımından yararlanan bir yöntemdir. Bu teknoloji sayesinde yüksek yoğunluğa sahip çok sayıda ultrason dalgası ile Manyetik Rezonans Görüntüleme yöntemi bir araya getirilerek, beyindeki titremeden sorumlu bölgenin etkisizleştirilmesi sağlanır. Bu sayede titreme ortadan kaldırılır ve hastalar imza atma, bardağı dökmeden içme gibi basit eylemleri yapabilir hale gelir. Hastalar için konforlu, doktorlar için güvenilir bir seçenek olan MRgFUS, başta Esansiyel Tremor ve Parkinson Hastalığı olmak üzere, titremenin ön planda olduğu uygun hastalarda başarı ile uygulanmaktadır.Titreme dışında bazı psikiyatrik hastalıkların ve sinir sisteminin diğer rahatsızlıkların tedavisinde de uygulanabilmektedir.
Akıllı Ses Ötesi Tedavisi
Kesisiz (non-invaziv) müdahale:
İşlem cerrahi kesisiz yapılmadığı için herhangi bir kanama veya enfeksiyon riski bulunmamaktadır.
Güvenilir bir yöntem:
Genel olarak açık bir ameliyata göre daha düşük risklere sahiptir. Hedeflenen bölgenin dışına bir müdahale olmadığı için beyin bölgesindeki diğer alanlar zarar görmez. Hastalar hızlı bir şekilde iyileşir ve sosyal hayata güvenli bir şekilde dönerler.
Hızlı ve kalıcı iyileşme:
Klinik iyileşme uygulama esnasında gözlemlenir. Enerji dalgalarının aşamalı olarak arttırılması sonucu ilk uygulama sonrası bile çoğu hastanın bulgularında hızlı bir iyileşme görüldüğü saptanmıştır. Hastanede yatış gerektirmeyen ayaktan bir tedavi olup işlemin ardından hastaların çoğu aynı gün taburcu edilerek gündelik hayatlarına dönmektedir.
Cerrahinin alternatifi bir yöntem:
MRgFUS yöntemi ile uygun seçilmiş hastalarda açık cerrahi müdahale gerekmeden yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.
MRgFUS Yönteminin Üstünlükleri
Parkinson hastalığı, merkezi sinir sistemini etkileyen ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Beyinde dopamin üreten hücrelerin azalması nedeniyle hareket kontrolü bozulur. Başlıca belirtileri titreme, kas sertliği ve hareketlerde yavaşlamadır. Genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde görülür ancak daha genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığının tedavisi, semptomları hafifletmek için ilaçları, cerrahi yöntemleri ve fizik tedaviyi içerir. En yaygın ilaçlar dopamin seviyelerini artıran Levodopa ve dopamin agonistleridir. Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) ileri evrelerde kullanılan cerrahi bir seçenektir.
Parkinson hastalığı, merkezi sinir sistemini etkileyen ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Beyinde dopamin üreten hücrelerin azalması nedeniyle hareket kontrolü bozulur. Başlıca belirtileri titreme, kas sertliği ve hareketlerde yavaşlamadır. Genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde görülür ancak daha genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığının tedavisi, semptomları hafifletmek için ilaçları, cerrahi yöntemleri ve fizik tedaviyi içerir. En yaygın ilaçlar dopamin seviyelerini artıran Levodopa ve dopamin agonistleridir. Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) ileri evrelerde kullanılan cerrahi bir seçenektir.
Hareket bozuklukları, istemsiz hareketler veya hareket kısıtlamaları ile karakterize nörolojik durumlardır. Parkinson hastalığı, distoni, tremor ve Huntington hastalığı bu kategoriye girer. Genellikle beyindeki motor kontrol merkezlerinin bozulması nedeniyle ortaya çıkarlar. Hareket bozukluklarının tedavisi ilaç, fizik tedavi, cerrahi yöntemler ve yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Etkili tedavi seçenekleri arasında Parkinson için Levodopa, distoni için botulinum toksin enjeksiyonları ve tremor için DBS yer almaktadır. Daha fazla bilgi ve destek için bir uzmana danışın.
Titreme, vücudun bazı bölümlerinde veya uzuvlarda istemsiz, ritmik hareketler anlamına gelir. Parkinson hastalığı, multipl skleroz veya şiddetli stres titremeye neden olabilir. Tedavi altta yatan nedene bağlıdır ve ilaçları, fizik tedaviyi veya cerrahi yöntemleri içerebilir.
Esansiyel tremor en yaygın hareket bozukluklarından biridir ve ellerin, başın veya sesin istemsiz olarak titremesiyle karakterize edilir. Titreme stresli durumlarda daha da kötüleşebilir ve günlük aktiviteleri zorlaştırabilir. Tedavi ilaçları, botulinum toksin enjeksiyonlarını veya MRG kılavuzluğunda odaklanmış ultrason (MRgFUS) gibi cerrahi yöntemleri içerir.
Titreme, vücudun bazı bölümlerinde veya uzuvlarda istemsiz, ritmik hareketler anlamına gelir. Parkinson hastalığı, multipl skleroz veya şiddetli stres titremeye neden olabilir. Tedavi altta yatan nedene bağlıdır ve ilaçları, fizik tedaviyi veya cerrahi yöntemleri içerebilir.
Esansiyel tremor en yaygın hareket bozukluklarından biridir ve ellerin, başın veya sesin istemsiz olarak titremesiyle karakterize edilir. Titreme stresli durumlarda daha da kötüleşebilir ve günlük aktiviteleri zorlaştırabilir. Tedavi ilaçları, botulinum toksin enjeksiyonlarını veya MRG kılavuzluğunda odaklanmış ultrason (MRgFUS) gibi cerrahi yöntemleri içerir.
Distoni, belirli bir vücut bölümünde veya tüm vücutta istemsiz kas kasılmaları ile belirgin bir hareket bozukluğudur. Bu kasılmalar anormal duruşlara veya hareketlere neden olabilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, botulinum toksin enjeksiyonları ve ciddi vakalarda Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) gibi cerrahi yöntemler yer alır.
Psikojenik distoni, istemsiz kas kasılmaları ve anormal duruşlarla karakterize bir hareket bozukluğudur. Tedavi botulinum toksin (Botoks) enjeksiyonlarını ve derin beyin stimülasyonu gibi cerrahi yöntemleri içerir.
Servikal distoni (tortikollis), boyun kaslarının istemsiz kasılmalarının başın anormal pozisyonlara dönmesine veya eğilmesine neden olduğu bir distoni türüdür. Tedavi botulinum toksin enjeksiyonları ve derin beyin stimülasyonunu içerebilir.
Distoni, belirli bir vücut bölümünde veya tüm vücutta istemsiz kas kasılmaları ile belirgin bir hareket bozukluğudur. Bu kasılmalar anormal duruşlara veya hareketlere neden olabilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, botulinum toksin enjeksiyonları ve ciddi vakalarda Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) gibi cerrahi yöntemler yer alır.
Psikojenik distoni, istemsiz kas kasılmaları ve anormal duruşlarla karakterize bir hareket bozukluğudur. Tedavi botulinum toksin (Botoks) enjeksiyonlarını ve derin beyin stimülasyonu gibi cerrahi yöntemleri içerir.
Servikal distoni (tortikollis), boyun kaslarının istemsiz kasılmalarının başın anormal pozisyonlara dönmesine veya eğilmesine neden olduğu bir distoni türüdür. Tedavi botulinum toksin enjeksiyonları ve derin beyin stimülasyonunu içerebilir.
Deep brain stimulation (DBS) surgery is a groundbreaking treatment for movement disorders such as Parkinson’s, dystonia, and tremor. In Turkey, Assoc. Prof. Dr. Ali Zırh stands as a pioneering figure, bringing hope to thousands of patients and raising the standards of DBS treatment to international levels. With advanced technology and vast experience, he successfully performs this life-enhancing neurosurgical procedure in Turkey, making the country a recognized center in the field.
ve DBS tedavisinin standartlarını uluslararası seviyelere yükseltmiştir. İleri teknoloji ve engin deneyimiyle, yaşamı iyileştiren bu nöroşirürji prosedürünü Türkiye'de başarıyla uygulayarak ülkeyi bu alanda tanınmış bir merkez haline getirmiştir.
Derin beyin stimülasyonu (DBS) ameliyatı Parkinson, distoni ve tremor gibi hareket bozuklukları için çığır açan bir tedavi yöntemidir. Türkiye'de Doç. Dr. Ali Zırh, binlerce hastaya umut veren öncü bir isim olarak öne çıkıyor
Dünyanın her yerinden gelen hastalarımıza çok dilli destek, VIP hizmetler ve kapsamlı bir tedavi deneyimi sunuyoruz. Transfer, konaklama ve tedavi sürecinizi en kolay hale getiren çözümlerle sizin için buradayız.
Alanında uluslararası deneyime sahip uzman doktorlar ve sağlık profesyonelleriyle, her adımda yanınızdayız. Güvenilir, etkili ve bireysel odaklı bir sağlık hizmeti deneyimi sunuyoruz.
Sağlık Turizmi ve VIP Hizmet
Uzman Kadro
İleri teknolojiyle donatılmış modern tedavi olanaklarımız sayesinde, yenilikçi sağlık hizmetlerinde öncüyüz. Teknolojiyi insan sağlığıyla buluşturarak daha hızlı ve etkili çözümler sunuyoruz.
Her hastanın farklı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize özel olarak tasarlanmış bireysel tedavi planlarıyla maksimum iyileşme sağlıyoruz.
Son Teknoloji Tıbbi Cihazlar
Kişiye Özel Tedavi
Sağlığınızı güvence altına almak ve hayat kalitenizi artırmak için Medipol Sağlık Grubu’nu seçin.
Bize hemen ulaşın ve yeni bir başlangıç yapın!
Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi
Kişiye Özel Tedavi Yaklaşımları: İhtiyaçlarınıza göre hazırlanmış detaylı bir sağlık planı ile bireysel çözümler sunuyoruz.
Konforlu Konaklama: Tedavi süreciniz boyunca lüks ve konforlu konaklama seçenekleri sunuyoruz.
Çok Dilli Uzman Desteği: İngilizce, Rusça ve Arapça dahil olmak üzere çeşitli dillerde iletişimi kolaylaştırıyoruz.
Hızlı Randevular ve Özel Hizmetler: Tedavi sürecinize kolayca ve gecikmeden başlayın.
JCI
Joint Commission International
JCI, dünyadaki en önemli sağlık hizmeti akreditasyonu kuruluşudur.
Hastanemiz, uluslararası standartlarda sunduğu kaliteli sağlık hizmetiyle
JCI akreditasyon belgesine sahip dünyadaki önemli sağlık organizasyonları arasındaki yerini almış seçkin hastanelerden biridir.
Sıkça Sorulan Sorular
Beyin Pili ile ilgili
Beyin Pili Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl İlerlemektedir?
Beyin pilleri ameliyattan birkaç gün sonra açılmakta olup, ayaktan poliklinik kontrolleri ile yaklaşık 2-3 hafta süren bir pil programlama sonucunda en ideal ayarlara ulaşılarak hastaların normale yakın yaşamlarına kavuşması sağlanmaktadır. Distoni hastalarında ise bu pil programlama süresi 4-6 haftayı bulabilmektedir.
Pil programlaması sırasında yapılan ayarlar doğrultusunda, pil ilaç tedavisi etkisini üstlendiği için hastaların hemen her muayenede ilaç dozlarının düzenlenmesi gerekmektedir.
Hastalar ilk programlama sürecinin ardından 1,5 -2 ay içinde tekrar kontrole çağrılmaktadır.
Bu süreçten sonra hastaların yıl içinde ortalama 3-4 ayda bir kontrole gelmesi önerilmektedir.
Teknolojideki Gelişmeler Neler Sağlıyor?
Bu yöntem tamamen kontrol edilebilir, programlanabilir, ayarlanabilir ve geri dönüşümü olan bir tedavi yöntemi olup, gerektiğinde elektrik ayarlarının değiştirilmesi ya da azaltılması, pilin kapatılması ya da çıkartılması söz konusu olabilmektedir.
Gelecekte daha etkili bir tedavi yöntemi geliştirilmesi de dahil olmak üzere pek çok durumda hastaya yeni tedavilerin uygulanmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, uygun seçilen ve doğru endikasyon ile ameliyat edilen hastalarda; mevzuatın belirlediği oranlarda takılan cihaz bedelini ve ameliyat ücretini karşılamaktadır. Hastanemiz özel hastane statüsünde olduğu için; gerçekleşecek ameliyatın özelliklerine, ameliyatta uygulanılacak teknik ve kullanılacak malzemeye göre ilave ücretler talep edilebilmektedir.
Hastanın ayrıntılı klinik değerlendirmesi sonrasında tedavi ücreti hasta ve hasta yakınları ile paylaşılabilmektedir.